marți, 20 mai 2014

Vita salbatica, culoare pentru ziduri si garduri                                    

 
Vita salbatica este o planta cataratoare. Are frunze cazatoare, dar inainte ca aceasta sa se desprinda iti ofera un spectacol coloristic fara egal. Toamna, frunzele de un verde intens pe care le are vita salbatica, capata tente de portocaliu, galben si rosu aprins.
vita salbatica
Putini stiu, dar culoarea frunzelor toamna depinde in buna masura de aciditatea solului, care determina o concentratie mai mare sau mai mica de acid oxalic in frunzele de vita salbatica.
Vita salbatica are o crestere foarte rapida, fiind capabila sa imbrace un zid sau un gard in decurs de unul, doi ani.
Tulpina de vita salbatica ajunge la maturitate la circa 15 metri, dar trebuie ajutata sa se intinda, daca vrei sa se catere pe un perete, legand primavara si vara lastarii vigurosi cu ata.  La fel se procedeaza si cu gardurile. Lastarii trebuie “trasi si intinsi” ca sa cucereasca locurile noi.
Vita se planteaza cel mai bine toamna, dar o poti face practic oricand in cursul anului, din martie pana in octombrie. Intre butucii de vita salbatica este bine sa lasi un spatiu de circa 2 metri pentru ca fiecare planta sa se poata dezvolta bine.
II priesc locurile umbroase, dar nu sufera din cauza soarelui, daca are apa suficienta.
Este o planta foarte rezistenta care nu are nevoie de ingrijire speciala. Are nevoie de fertilizare o data pe an, cel mai bine primavara devreme.

                                     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu