marți, 13 mai 2014

Rozmarin - rosmarinus officinalis

rozmarin_rosmarinus-officinalis

ROZMARIN

rozmarin
Rozmarinul - Rosmarinus officinalis - este o planta arbustiva de origine mediteraneana, cu frunze mici, aciculare, foarte aromate.
Rozmarinul poate sa creasca pana la un metru, dar in conditiile din Romania, unde cel mai adesea este cultivat in ghivece, nu va depasi 40-50 de centimetri. Exista, totusi, soiuri rezistente la inghet, care pot sa reziste chiar la temperaturi de -5 pana la -10 grade Celsius.

Cultivarea rozmarinului
Rozmarinul are nevoie de un sol bine afanat, nisipos, cu un bun drenaj. Se poate folosi un amestec de pamant de gradina si nisip, la care se poate adauga putin praf de creta, pentru cresterea valorii de pH-ului (rozmarinul prefera valori usor alcaline). La baza ghiveciului se aseaza, inainte de a turna amestecul de pamant, un strat de cioburi de teracota, sau pietris grosier, pentru a facilita scurgerea apei.
Acest lucru este foarte important, rozmarinul se poate imbolnavi usor daca apa va balti in ghiveci. Nici umezeala din aer nu ii face bine, de aceea ghiveciul trebuie tinut in plin soare, intr-un spatiu cat mai aerisit.
Obisnuit cu un sol sarac, pietros, nisipos, rozmarinul nu are nevoie de fertilizare.

Rozmarinul pe timpul iernii
Rozmarinul in ghiveci va fi pastrat intr-o incapere luminoasa, dar rece. Temperatura potrivita pentru iernare este de 10-15 grade Celsius. De asemenea, spatiul trebuie aerisit constant. Ghiveciul se uda rar in perioada de iernare.
Rozmarinul poate fi pastrat si in gradina, cu o singura conditie: planta sa fie suficient de maturizata, tulpina sa fie lemnoasa. In acest caz, pregatirea pentru iernare se face prin acoperirea plantei (tufei) cu un strat gros de paie si frunze.

Ingrijirea rozmarinului si inmultirea, in gradina sau in ghiveci
Este o planta rezistenta, nu are nevoie de lucrari speciale. Primavara se taie pentru a pastra o forma simpla si pentru a il reintineri. Nu aruncati crengutele taiate, ele prind radacini foarte usor daca le tineti intr-un pahar cu apa. Acesta este, de altfel, si mijlocul de inmultire cel mai la indemana.
Sigur, exista si plicurile cu seminte pe care le gasiti in comert, dar rozmarinul creste destul de incet, va trebui sa aveti multa rabdare cu el. Sfatul meu e sa folositi semintele doar in cazul in care ati intalnit un soi pe care vi-l doriti neaparat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu