luni, 19 mai 2014

Pozitia corecta a plantelor din casa


                                                          
               
 
 
Pozitia corecta a plantelor din casa (1)
La prima vedere pozitia plantelor din casa nu pare sa fie o problema. Undeva unde este lumna, in principiu, ar trebui sa fie suficient. Dar pozitia corecta a plantelor din casa este esentiala daca vrei ca planta sa duca o viata lunga, dar si pentru ca ea sa te bucure.
Ca sa alegi pozitia corecta a plantelor din casa trebuie sa tii cont de mai multi factori, printre cei mai importanti fiind lumina si temperatura.
De cele mai multe ori plantele de apartament stau in camera de zi, dar plantele isi pot gasi loc bun si in bucatarie, si in dormitor, si in baie.
Daca ai putina lumina naturala in hol, si acesta poate sa devina un loc potrivit pentru plante, daca stii sa alegi planta potrivita pentru acel loc.
Nu doar lumina conteaza atunci cand alegi pozitia corecta a plantelor din casa. Multe plante nu suporta curentii de aer. Exista insa plante care prefera locurile mai “agitate”. Printre plantele care ar putea fi asezate in zonele unde este curent de aer se numara agalonema, clivia, iedera, fatsia, cissus, aspidistra, voalul miresei si tradescantria. Si voalul miresei suporta zonele unde sunt curenti de aer, dar are nevoie de lumina puternica. Toate acestea se simt bine si pe terasele deschise sau in balcoane.
Pozitia corecta a plantelor din casa (2)
In camera de zi este zona cea mai adapostita din casa, daca este sa privim din perspectiva plantelor. Aici au un mediu ferit, lumina si caldura. Este insa posibil ca temperatura sa varieze destul de mult in decursul a 24 de ore. In aceste conditii cele mai bune alegeri sunt: begonia, dieffenbachia, ficusul, yucca, filodendronul, rododendronul, dracaena sau euphrobia. Pentru toate acestea pozitia corecta a plantelor din casa este simplu de gasit in camera de zi.
Pozitia corecta a plantelor din casa (3)
Desi cele mai multe dintre locuintele de la noi au bai clasice, fara ferestre, exista unele case in care baia este total schimbata. Alegerea locului potrivit pentru o planta in baie are cateva avantaje, cum ar fi nivelul crescut de umiditate si temperatura constanta. Cu toate acestea, atunci cand se face dus sau baie, temperatura incepe sa oscileze si se creeaza condens, iar asta poate provoca aparitia unor boli. Plantele care pot fi crescute chiar si in aceste locuri cu atmosfera umeda sunt: adiantum, calathea, cissus, ficus, peperomia, filodendron, cyperus. Cyperus alternifolius este o planta care prefera umbra, iar radacinile ei trebuie tinute intr-o continua umezeala, astfel ca baia este un loc foarte potrivit.
Nu exclude domitorul cand cauti pozitia corecta a plantelor din casa. Fereastra este cel mai potrivit loc, dar nu singurul. Poti tine langa pat, pe noptiera un ghiveci cu o floare exotica usor de cultivat, precum cyclamen, violeta de Parma, iasomiea de China.
Nici bucataria nu trebuie uitata cand vine vorba de alegerea locului si pozitia corecta a plantelor din casa. Begonia, urzicuta decorativa, iedera sau violeta de Parma, se simt perfect in bucatarie, daca au lumina.

 

                                    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu