luni, 3 martie 2014

O alta cultura deosebit de cautata pentru florile sale frumoase este gerbera.

Gerbera


gerbera 1
Denumire stiintifica: Gerbera jamesonii
Familie: Asteraceae
Origine: Africa de sud
Perioada de inflorire: vara pana toamna
Inaltime: 45 cm
Diametru: 45 cm
Distanta de plantare: aprox. 45 cm
Sol: nisipos, usor drenabil (altfel pot aparea boli provocate de ciuperci)
Expunere: loc deschis si insorit; este sensibila la inghet si are nevoie de protejare impotriva vantului puternic.
Udare: regulata si din abundenta in perioada de crestere
Fertilizare: ocazional, in perioada de crestere
gerbera 2
gerbera 3
gerbera 4
Descriere
Gerbera este o planta cu flori de culori vibrante. Exista in jur de 40 de specii, raspandite din Africa, Madagascar si pana in Asia tropicala si America de Sud. Florile au intre 10 si 25 cm diametru, pat fiecare planta are mai mult de 10 frunze de culoare verde, aranjare intr-o coroana paralelea cu pamantul.
Gerbera poate fi plantata in gradina, in ghivece individuale sau in ghivece decorative, la un loc cu alte specii de plante. Exista multi hibrizi si culorile variaza la fel de mult - de la alb, crem, galben, portocaliu - rosiatic, pana la purpuriu sau violet. Gerbera se cultiva de obicei in sere si este foarte o floare taiata foarte indragita. Infloreste toata perioada anului.
Ingrijire si cultivare
Exista cateva principii cand vine vorba de cultivarea de gerbera, care, daca sunt respectate intocmai, vor duce la obtinerea unor gerbera cu tulpini puternice, flori stralucitoare si rezistente la unele boli ale plantelor si la conditiile atmosferice.
Pregatirea solului1. Inainte de plantarea gerberei, pamantul trebuie sapat bine, pana la 60 cm adancime, ocazie cu care se inaltura radacinile sau frunzele (in cazul in care cultivarea gerbera se face in gradina);
2. Dupa ce s-a sapat, pamantul se niveleaza.
Straturile de gerbera
Cultivarea de gerbera se poate face si in straturi ridicate la 30-60 cm deasupra nivelului solului. Acestea pot fi inguste, de minim 35 cm latime, pentru plantarea unui singur rand de gerbera, sau mai late, de 70 cm, pentru plantarea pe doua randuri.
Plantarea
Gerbera se planteaza la suprafata solului, NICIODATA adanc in pamant. Se planteaza numai rasadurile de flori sanatoase.
gerbera 7
gerbera 8
Udarea :Gerbera se uda regulat si din abundenta, dar aveti grija ca radacinile sa nu stea in umezeala. Din cand in cand, pentru a "spala" pamantul, udati cu multa apa si lasati-l sa se scurga in tavita (aveti grija ca apoi sa inlaturati surplusul de apa).
Daca trebuie sa spalati frunzele sau sa le indepartati pe cele batrane, uscate, nu faceti niciodata acest lucru cand afara este foarte cald.
Fertilizarea
Inainte de plantare nu este nevoie neaparat sa adaugati in pamant materiale organice - decat, desigur, daca acesta este de foarte proasta calitate. Este suficient sa tratati planta cu o substanta fertilizatoare lichida pe care sa o diluati in apa de udat.
1. Formula substantei depinde de cantitatea de apa si de calitatea pamantului: o formula buna este de 100 - 140 ppm N, 20 - 40 ppm P, 150 - 220 ppm K, si se poate obtine din amestecul oricaror fertilizatori care se gasesc in comert.
2. Microelementele sunt foarte importante, asa ca nu uitati sa le adaugati ca solutie, in apa de udare.
3. Ingrijirea gerbera poate fi oarecum problematica pentru ca nu suporta ca aciditatea pamantului sa fie foarte ridicata. In acest sens, pamantul trebuie "spalat", adica planta trebuie udata cu o cantitate foarte mare de apa, care sa fie lasata sa se scurga bine in tavita ghiveciului.
Cultivarea gerbera in sera
In acest caz sunt importante o serie de elemente:
1. Circulatia aerului. Contolul ventilatei prin peretii laterali este o necesitate. Ferestrele aflate la unghiri inalte sunt de asemenea o idee buna. Acest lucru e adevarat si aplicabil atat vara, cat si iarna, cand sera nu e incalzita sau nu primeste cantitati suplimentare de CO2. Ferestrele trebuie inchise pe perioada iernii numai daca temperatura scade foarte mult. Vara, acestea se inchid partial cand temperaturile sunt foarte crescute si umiditatea este mare.
2. Incalzirea. Este absolut necesara. De exemplu, pentru varietatile de gerbera Shoub, temperatura pe timpul noptilor de iarna trebuie sa fie de 12-14 grade C.
Gerbera este o floare taiata foarte populara. Ruperea bobocilor noi (sau inlaturarea celor ofiliti) va incuraja ramificarea si inflorirea din abundenta.
gerbera 5
gerbera 6
InmultireInmultirea gerberei se face prin seminte sau prin divizare. Conditiile climatice favorabile pentru inmultirea prin seminte sunt de 22-24 grade C si o umiditate de 40-50%. Lastarii sau butasii se taie de pe planta in martie - aprilie. Semintele si butasii se planteaza in pamant nisipos pana cand noile plante ating 2,5 cm inaltime. Daca semintele nu germineaza in 14-21 de zile, atunci nu o vor mai face.
Replantarea se face in aprilie. Rasadurile (gerbera obtinuta din seminte germinate) si butasii prinsi trebuie replantati in ghivece umplute cu un amestec de nisip, amestec organic uscat si turba. Cand replantati, faceti astfel incat coroana plantei sa fie deasupra nivelului solului. Pana cand planta prinde bine radacini, ghivecele trebuie tinute in umbra si stropite cu apa; dupa aceea, pot fi mutate la soare. Plantele dureaza 3-4 ani, perioada in care vor inflori din abundenta; dupa aceea, florile vor aparea mai rar si planta se va ofili.
Pentru a obtine rezultatele cele mai bune, gerbera are nevoie de cat mai multa apa si soare. Expunerea la soare direct 1/2 din zi si mentinerea pamantului usor umed, mereu, este o reteta pentru succes. Cantitatea mare de lumina duce la aparitia din abundenta a florilor.
Boli si daunatori Gerbera este sensibila la bolile care ataca radacina, daca drenajul apei nu se realizeaza cum trebuie. Plantarea ei in ghivece, intr-un amestec de pamant de buna calitate poate indeparta cauza bolilor.
Plantele sanatoase sunt rareori atacate de daunatori. Ciupercile si putrezirea radacinii sunt o problema des intalnita la plantele udate din abundenta. Frunzele batrane, ofilite sau uscate trebuie inlaturare de pe planta pentru a inlatura sansele aparitiei vreunei ciuperci.
gerbera 9
gerbera 8

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu