luni, 3 martie 2014

Crizantemele

Crizantemele, ultimele flori de toamna
Semnificatia numelui de crizantema este cea de 'floare aurie' (gr. krus anthemon), chiar daca astazi aceasta specie se regaseste intr-o mare varietate de culori a florilor: albe, galbene, portocalii, roz, rosii, grena, bicolore sau in trei culori.
Acestea sunt in forma de rozeta, de diferite marimi, asemanatoare margaretelor, anemonelor sau florilor batute, si au un parfum specific, proaspat si placut.
Considerandu-se ca aduc fericire si zambete in casa, crizantemele sunt foarte apreciate in tara de origine, Japonia, unde au chiar si o zi speciala dedicata lor, 9 septembrie, cand se tine Festivalul National al Crizantemei. In cealalta tara - mama, China, frunzele si lastarii fragezi de crizantema sunt folosite in bucataria traditionala, in salate, datorita continutului crescut de vitamine si saruri minerale, sau pentru a da aroma mancarurilor.
Crizantemele sunt printre cele mai rezistente ultimele flori din gradina ta. Crizantemele sunt cultivate atat primavara cat si iarna. Ele sunt fortate sa “infloreasca” primavara inauntrul serelor si vandute in florarii de Pasti si de 1 – 8 martie.
Aceleasi plante sunt plantate in gradinile de flori, tunse si in floare din nou toamna. Exista aproximativ 500 de specii de crizanteme cultivate pentru forma si coloritul inflorescentelor.

Cultivarea, ingrijirea si inmultirea crizantemelor

Crizantemele se planteaza in lunile mai - iunie in sol ingrasat cu mranita, in locuri semi-insorite, care sa le asigure pe zi 11 ore de lumina si 13 de intuneric, atat cat au nevoie pentru inflorire maxima.
Solul in care se cultiva crizantemele trebuie sa fie fertil, permeabil si suficient de umed, pentru ca atat seceta cat si excesul de apa dauneaza plantei (putrezirea radacinilor, aparitia daunatorilor, scaderea calitatii florilor). Crizantemele se uda imediat dupa plantare si de aproximativ doua ori pe saptamana vara si saptamanal sau la doua saptamani in perioada rece, de preferat dimineata.
Inmultirea crizantemelor se face prin divizarea tufelor (primavara si toamna), prin butasi sau semanarea semintelor primavara, in cazul varietatilor anuale.
Atunci cand planta are 6 - 7 perechi de frunze se practica ciupitul, operatiune ce consta in taierea varfurilor de deasupra a jumatate din perechile de frunze. Prin aceasta metoda se obtine ramificarea plantei, intarzierea si obtinerea unei infloriri compacte. Ciupitul se face dimineata iar dupa terminare se aplica tratamente si se uda planta.
Pana la aparitia bobocilor, crizantemele au nevoie de o temperaturi de peste 20 de grade, dupa care le sunt suficiente 15 - 17 grade. Daca vreti sa obtineti flori mai mari, indepartati ceilalti boboci, lasandu-i doar pe cei din varf.
Alte operatiuni necesare ingrijirii crizantemelor sunt afanarea solului, aplicarea de ingrasamant pana cu aproximativ o luna inainte de inflorire (pana la aparitia bobocilor) si montarea spalierelor de sustinere, pe masura ce plantele cresc.

Desi crizantemele pot fi cultivate din seminte sau butasi, aproape fiecare cumpara plante tinere de la sera sau florarie. Ele pot fi de asemenea inmultite prin butasi.
Crizantemele sunt usor de cultivat. Prefera soare mult sau partial, si pamant bine drenat. Pentru a inflori crizantemele au nevoie de 11 ore de lumina si 13 ore de intuneric din 24 ore. Solul in care se cultiva crizantemele trebuie sa aibe umiditate suficienta. Atat seceta cat si excesul de apa sunt nefavorabile plantelor. Trecerea de la o stare la alta produce socuri in viata lor.
Copileste lastarii pentru a dezvolta un aspect stufos. Ruperea lastarilor se face lateral pentru a lasa frunza in pozitia ei normala. Este gresiti a se rupe copilii peste frunze deoarece acestea se rasfrang iar apoi tija se va stramba.
Stropeste crizantemele cu un ingrasamant bogat in fosfor pentru a permite inflorirea la aproximativ 40-50 de zile de la plantare.
Crizantemele sunt excelente pentru a se folosi in buchete sau in vaze. Florile taiate rezista in vaze intre 12-22 de zile. Se recolteaza dimineata.
Crizantemele vor supravietui iernii in majoritatea regiunilor. Daca climatul este mai rece, aseaza un invelis gros de strat protector, sau mulci peste planta dupa ce frunzele au cazut

Boli si daunatori:

Crizantemele sunt atacate frecvent de musculita alba de sera, paduchii verzi, paianjenul rosu comun si trips.

In gradina, ghivece sau taiate

Toamna,  atractia gradinii pe care o readuc la viata, o animeaza si ii dau culoare, pana la sfarsitul lui noiembrie, este crizantema. Dupa ce se ofilesc, nu rupe florile ci lasa-le pana toamna tarziu, pentru ca lastarii sa nu inghete, si protejeaza tufele asupra iernii acoperind baza.

Cum sa cultivi crizanteme?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu