marți, 7 ianuarie 2014

Si pentru ca plantele sunt vizitate si de daunatori va prezint informatii despre daunatorii plantelor de apartament
Daunatorii plantelor de interior
Cultivate in ghivece, in conditii nu intotdeauna bine adaptate nevoilor lor, plantele de interior, decorative prin flori sau frunze au o rezistenta scazuta comparativ cu cele cultivate direct in pamant, in gradina, in aer liber. Caldura permanenta din apartament , umiditatea permanenta a substratului, devin conditii favorabile aparitiei si inmultirii diversilor paraziti ai plantelor (acarieni, aleurode, afide, cosenile, nematode, etc). Plantele afectate reactioneaza prin: aparitia unor pete, necroze, decolororari, etc.
        Dintre daunatorii plantelor de interior fac parte:
        Acarienii ( paianjenii-rosii): sunt insecte foarte mici, dificil de observat cu ochiul liber, putand fi reperati dupa plasele fine pe care le tes in diferite regiuni de pe planta unde se localizeaza ( zona frunzelor in special). Ei apar rapid in cazul umiditatii atmosferice scazute mai ales iarna daca tinem planta in apropierea unei surse de caldura sau vara in zilele caniculare. Se hranesc cu epiderma frunzelor si-si depun ouale pe partea inferioara a frunzelor. Planta reactioneaza prin patarea frunzelor care in scurt timp cad. Pot fi combatuti cu ajutorul acaricidelor si o buna aerisire si umidificare a aerului din incapere.
        Afidele ( paduchii de frunze): pot fi verzi, cenusii sau galbeni si se aglomereaza in colonii pe fata inferioara a frunzelor sau la extremitatile lastarilor tineri, pe care le ataca. Acestia inteapa tesuturile superficiale si sug seva, fiind periculosi deoarece transmit boli virotice. Planta reactioneaza prin incretirea frunzelor si deformarea organului atacat. Pentru inlaturarea lor, se taie si se ard lastarii afectati, planta se spala apoi cu apa calduta si se pulverizeaza cu insecticide adecvate.
        Aleurodele ( musculitele albe): sunt insecte mici, greu de controlat care se hranesc cu seva plantei si-si depun ouale pe fata inferioara a frunzelor. Planta reactioneaza prin uscarea si caderea frunzelor. Se combat cu insecticide specifice ajutand prin scaderea usoara a temperaturii si aerisirea camerei in care pozitionam planta.
        Cicadele: sunt insecte mici, asemanatoare greierilor, relativ usor de reperat datorita salturilor pe care le fac atunci cand atingem planta. Ei sfasie epiderma frunzelor, in locul muscaturii lor planta dezvolta o pata alba. Pentru combatere se taie lastarii afectati, se dusuieste planta si se urmeaza un tratament chimic cu insecticide specifice.
        Cosenilele: sunt insecte mai usor de reperat care se hranesc tot cu seva plantei. Ele prolifereaza rapid si sunt mai rezistente la insecticide datorita scutului cerat (cosenilele cu scut), unui puf extern protector (cosenilele fainoase) sau a unor peri lanosi lungi si albi (cosenilele de radacina). La atacul cosenilelor, planta reactioneaza prin aparitia unor zone acoperite parca de faina si prin craparea tulpinilor si ramurilor. Atacul lor este destul de violent, daca nu este tratata in scut timp planta moare. Daca sunt observate intr-un stadiu incipient, pot fi inlaturate prin simpla lor culegere cu ajutorul unei bucati de vata inmuiata in apa calduta, avand in vedere ca spre deosebire de alti daunatori se inmultesc in ritm mult mai lent. Dupa inlaturatea lor se trateaza planta cu insecticid.
        Nematodele: sunt niste viermi minusculi care nu se pot observa cu ochiul liber. Ei ataca in special radacinile plantei, zdrobind tesuturile si hranindu-se cu seva. In mod natural, se inlatura prin scufundarea ghiveciului in apa la 50 ºC, dar din pacate nu multe plante rezista acestui tratament. Se aplica insecticide din comert dupa schimbarea substratului si spalarea usoara a radacinilor plantei cu apa calduta.
        Puricii rosii: sunt minusculi si traiesc in colonii pe partea inferioara a frunzelor unde sug seva. Limbul foliar capata o nuanta argintie iar frunza se acopera cu un fel de "nisip". Planta afectata se spala cu apa din abundenta timp de 10-15 minute, se lasa apoi sa se scurga excesul de apa si se urmeaza tratament cu insecticid specific.
        Tripsii: sunt insecte minuscule, greu detectabile, care se hranesc cu lichidul din celulele plantei, proliferand rapid mai ales la temperaturi ridicate. Drept urmare, planta isi stopeaza cresterea iar frunzele ei se decoloreaza, se distorsioneaza, apoi se usuca si cad. In final planta moare. Pentru inlaturare se taie partile afectate, se spala planta cu apa calduta si se trateaza cu insecticid.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu