luni, 20 ianuarie 2014


Producerea rasadurilor pentru florile anuale – semanatul in ladite

Semanarea semintelor in ladite, tavite de plastic, ghivece sau altfel de vase.
Dupa cum mentionam in articolul anterior, producerea rasadurilor pentru florile anuale se poate face prin semanatul semintelor in ladite, tavite de plastic, ghivece sau altfel de vase urmarind urmatorii pasi importanti: pregatirea vasului, semanatul semintelor, udarea, repicarea, ciupirea rasadurilor si plantarea.
Pasi de urmat:
1.Pregatirea vasului pentru semanat.
Vasul in care se va semana (ladita, tavita, ghiveci) trebuie sa prezinte orificii pentru scurgerea apei. Se aduga pe fundul vasului un strat subtire de nisip fin, iar apoi se umple cu pamant (pamant de gradina sau pamant din frnze), peste care se cerne pamantul fin intr-un strat de 2-3 cm in care va avea loc semanarea. Dupa care se niveleaza, se taseaza si se marcheaza randurile pentru semanat.
2.Semanatul semintelor.

Semanatul in ladita se realizeaza prin imprastierea semintelor pe randurile marcate anterior, fie direct cu mana, fie direct din plicul cu semnite sau cu ajutorul unei bucati de carton indoite.
Deasupra semintelor se cerne un strat fin de pamant. Dupa semanare se eticheteaza fiecare rand semanat sau ladita in cazul semanarii mai multor specii de flori anuale in acelasi vas. Este recomandat ca laditele sa fie acoperite cu sticla sau plastic pentru a pastra constanta umiditatea stratului de pamant in care se afla semintele.
3.Udarea.
Udarea se face numai cu apa usor calduta cu o stropitoare prevazuta cu o sita fina sau prin infiltratie in cazul semnitelor foarte fine. Pamantul trebuie mentinut umed pe toata perioada de germinare, iar temperatura trebuie mentinuta in limitele specifice fiecarei specii de plante. In general, temperatura optima de germinare pentru plantele anuale se incadreaza in intervalul 15-20 grade C.
Perioada de germinare variaza de la planta la planta:
4-6 zile: Carciumareasa, Ciucusoara
6-8 zile: Dalie, Galbenea, Craita, Dimorfoteca
8-10 zile: Regina noptii, Mixandra, Gura leului, Busuioc, Pufulet, Gazanie
10-12 zile: Floarea de piatra, Lobelie, Salvie, Nemtisor, Garoafa
cca 20 zile: Verbena, Begonie
Dupa rasarire se indeparteaza sticla sau plasticul protector si se continua udarea plantelor concomitent cu inlaturarea buruienilor care pot aparea.
4.Repicarea rasadurilor.
Repicarea rasadurilor de flori anuale presupune mutarea plantelor in alte vase (ladite, tavite, ghivece), asigurand o distanta mai mare intre plante creand astfel conditii mai bune de aerisire, lumina si hrana. Repicarea se efectueaza cu un plantator, un betisor prin intermediul caruia se realizeaza orificiile in care vor fi introduse plantele in noul vas, dupa ce in prealabil le-au fost scurtate radacinile.
5.Ciupirea rasadurilor.
Ciupirea consta in indepartarea varfurilor plantelor pentru a favoriza ramificarea, dezvoltarea ulterioara.
6.Plantarea rasadurilor.
Transferarea rasadurilor in ghivece, jardiniere sau direct in gradina, daca temperatura de afara favorizeaza dezvoltarea in continuare a plantei.
O alta tehnica de obtinere a rasadurilor pentru florile anuale este semanatul in rasadnita sau solar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu