miercuri, 8 ianuarie 2014

Plante ce pot creste bine in semi-umbra

chard.jpg Majoritatea oamenilor, atunci cand isi inchipuie o gradina de legume, isi imagineaza un petec de pamant care se coace la soare toata ziua. Pentru unele legume, cum ar fi rosiile, ardeii grasi, dovleceii, aceasta e locatia ideala. Dar ce facem daca vrem sa crestem legume si nu avem “gradina ideala” la  dispozitie? Exista o multime de legume care vor creste bine fara sa fie in plin soare. Si noi, cei care avem gradini umbrite, putem creste, totusi, legume.

O regula de baza destul de buna,  de care trebuie sa tinem seama este ca daca vrem crestem o planta pentru fructe sau pentru radacina, aceasta va avea nevoie de soare mult. Daca vrem sa crestem plante pentru frunze, tulpina sau mladite, atunci putina umbra va fi ok.
Retineti ca nicio leguma nu va creste intr-o zona total umbrita, fara soare deloc. Urmatoarele culturi vor da recolte in zone cu trei pana la sase ore de soare pe zi sau in zonele unde avem o semiumbra constanta.
1.       Salate:  salata de frunze, andivele, cresonul.
2.       Broccoli.
3.       Conopida.
4.       Mazarea.
5.       Sfecla rosie
6.       Ridichiile.
7.       Varza de Bruxelles.
8.       Spanacul peren (chard).
9.       Legume frunzoase: spanac, kale, mustar verde (mustard greens), varza de fruze (collard).
10.    Diferite tipuri de fasole.
Din anumite puncte de vedere, cultivarea plantelor in gradini umbrite partial poate fi mai usoara decat cultivarea lor in plin soare. Nu veti fi nevoiti sa udati atat de des, in plus plantele a caror perioada de recoltare se termina repede daca vremea este foarte calda, vor fi bune de recoltat o perioada ceva mai lunga daca vor avea putina umbra.
Cel mai bun aspect, legat de faptul ca aceste plante pot creste bine in locurile partial umbrite, este ca daca stim acest lucru vom fi capabili sa obtinem o productie mai mare din gradinile noastre. Chiar daca unii dintre noi sunt destul de norocosi ca sa aiba o zona in plin soare pentru legume, cunoasterea plantelor care pot creste in semi-umbra ne va ajuta sa obinem mai mult din aceasta gradina. Putem folosi acel loc insorit pentru a creste plantele iubitoare de lumina: rosii, vinete, ardei, porumb si dovlecei. Celelalte plante, cele care se descurca bine in semi-umbra, pot fi plantate in alte parti ale gradinii. Plantati cateva sfecle rosii sau spanac peren pe langa cararile partial umbrite. Cultivati ridichi si salata in ghivece sau in jardiniere. Folositi la maxim saptiul pe care il aveti la dispozitie, atat cel insorit cat cel partial umbrit si veti putea dubla cu usurinta cantitatile de legume pe care  le recoltati de obicei.
Daca va veti planifica bine gradina, veti putea obtine din partile partial umbrite diferite produse proaspete ca salata, spanac, mazare, fasole si alte legume gustoase din primavara pana in toamna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu