marți, 28 ianuarie 2014

Cum sa revigorezi un mar bolnav

Arborii din gradina noastra sunt mai vulnerabili decat am crede, mai ales daca nu le oferim tot timpul o ingrijire corespunzatoare, iar pomii fructiferi nu fac exceptie de la aceasta regula. Un mar bolnav in gradina reprezinta o adevarata dezamagire si tristete, insa trebuie sa stii ca daca ai rabdarea necesara, vei reusi sa il insanatosesti si sa il ajuti sa infloreasca si sa fructifice din nou.
Inainte de orice, trebuie sa stii ca pentru a revigora un mar trebuie sa astepti pana la 4 ani pentru rezultate complete. Asadar, sa nu renunti si sa nu te simti dezamagit daca tratamentele aplicate nu isi fac efectul inca din primele zile, saptamani sau chiar luni. Recuperarea unui mar cere multa perseverenta, ambitie si rabdare.
Curatarea si fertilizarea sunt componente importante in reinnoirea unui mar, dar mai important decat atat este evaluarea punctelor slabe si a celor tari.
Iata ce ai de facut pentru a insanaosi un mar bolnav
Evalueaza pomul
Chiar daca suna ciudat, este necesar sa faci aceasta evaluare si sa descoperi astfel care este problema copacului tau. Analizeaza trunchiul copacului si cauta sa vezi daca exista gauri mari sau un centru putrezit. Crengile uscate sunt si ele un semn clar de boala, dar partea buna este ca oricum arborele are nevoie de o „ tundere ” anuala, asa ca nu te ingrijora in acest sens.
Reabilitarea unui mar necesita ingrijire continua in anii urmatori, asa ca daca ai evaluat copacul, vei stii ce ai de facut si te poti apuca de treaba.

Taie crengile uscate

In cazul in care copacul are cateva crengi uscate, indeparteaza-le fara sa stai pe ganduri pentru a impiedica extinderea problemei. In plus, este recomandat sa mai tai chiar si din crengile sanatoase (portiuni mici, desigur ) pentru a incuraja regenerarea si pentru a forta pomul sa iti utilizeze toate resursele si energia doar in zonele cu adevarat importante si sanatoase.
Taierea crengilor va stimula infrunzirea, inflorirea si fructificarea, asa ca nu ezita sa recurgi la acest truc.  In plus, putini oameni stiu faptul ca tunderea marului este mai eficienta decat fertilizarea.

Elimina buruienile din preajma marului

Elimina plantele straine din jurul marului pentru ca acestea „fura” o parte importanta din nutrientii din sol, nutrienti de care ar trebui sa se bucure pomul tau. Smulge buruienile cu tot cu radacina si verifica sa nu creasca altele intre timp in preajma sa, pe o distanta de cel putin 3 metri.
De asemenea, daca exista arbusti mai mari decat marul, care sa ii „fure” pomului fructifer tot soarele, cel mai bine ar fi sa schimbi locatia marului intr-o zona insorita sau sa elimini arborii care nu ii permit sa se bucure de tot soarele.
Lumina soarelui stimuleaza productia de fructe sanatoase si delicioase, iar in acelasi timp descurajeaza aparitia bolilor fungice.

Fertilizeaza marul

Dupa ce ai taiat crengile marului, asigura -te ca ii adaugi acestuai o cantitate minima de ingrasamant natural. Care sa asigure toate substantele nutritive necesare pentru o crestere si dezvoltare sanatoasa.
Imprastie aproximativ 1 kilogram de ingrasamant in jurul radacinii marului si grebleaza pamantul din preajma pentru a ajuta la oxigenarea radacinilor, dar si pentru a ajuta ingresamantul sa petreaca mai bine in pamant, de asemenea, dupa fertilizare, este utila udarea cu o stropitoare, insa apa nu trebuie sa fie in cantitati prea mari.
Fertilizarea se face o data la 3 luni in primul an, dupa care se rareste pe parcursul anilor.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu