luni, 20 ianuarie 2014



Cum sa grabesti plantele cu bulbi sa infloreasca

Plantele cu au nevoie de conditii speciale pentru a se dezvolta in orice perioada a anului. Aceest proces se intampla dupa un ciclu in care plantele trebuie sa primeasca apa, aer, lumina, si sol corespunzator fiecarei specii. Iata cum poti grabi sa infloreasca plantele de interior, cu bulbi .
1. Narcisele Narcisele reprezinta plantele cu bulbi care infloresc cel mai usor, daca li se ofera conditiile de care au nevoie. Perioada ideala: din octombrie si pana in ianuarie.
Sfat: Depoziteaza bulbii neplantati in pungi de hartie, la temperatura camerei, in intuneric, pentru a rezista mai bine.
Cum sa plantezi: Narcisele au nevoie de un vas inalt, de ceramica sau de sticla, care nu are nici o gaura de scurgere a apei.
Aseaza pe fund un strat de curatat de praf. Adauga o lingura de carbune de apa (clatit, in prealabil) si inca un strat de pietris . Plaseaza maxim 3 bulbi, cu radacinile in jos, la o distanta astfel incat sa se atinga in partea superioara. La final, adauga destula apa pentru ca nivelul ei sa ajunga exact unde se termina bulbii plantei.
Sfat: Dupa plantare, nu uita sa adaugi constant apa pentru a mentine acelasi nivel de hidratare.
Perioada de : Intre 4 si 6 saptamani. Dupa ce florile s-au uscat, poti arunca bulbii deoarece nu vor inflori a doua oara. Pastreaza pietrisul pentru a-l refolosi.

2. Irisi cu bulbi striati

Ca si narcisele, aceasta specie de iris poate creste fata probleme intr-un vas sau ghiveci de apartament.
Sfat: Chiar si vasele din email, destinate pentru a fi folosite in bucatarie, se pot transforma in ghivece originale, cu putina imaginatie.
Cum sa le plantezi: Incepe cu un strat de pietris, unul de carbune de apa si iar pietris, pana ce ai umplut 2/3 din vas. Adauga o cantitate de apa care doar sa acopere pietrisul si apoi un strat final, foarte subtire, de petris.
Introdu un singur bulb intr-un vas mare, deoarece aceasta specie de iris are nevoie de spatiu suficient pentru a se dezvolta rapid. Fixeaza doar putin bulbul de iris in pietris, atat cat radacinile sale sa ramana in contact permanent cu apa, dar nu-l ingropa.
Sfat: O data pe saptamana, verifica radacinile irisului cu degetul pentru a te asigura ca primesc apa. Daca e nevoie, mai adauga putina apa.
Perioada de inflorire : Intre 6 si 8 saptamani, uneori mai devreme.

3. Brebenei

Floricelele sale lila, roz si pana la mov si indigo vor inflori la fel de usor si in casa, daca le oferi cateva conditii esentiale. Spre deosebire de alte plante cu bulbi, brebenelul are nevoie de un ghiveci cu gauri de scurgere.
Cum sa le plantezi: Daca gaurile de scurgere ale vasului sunt prea mari, poti tapeta fundul acestuia cu hartie speciala pentru filtrul de cafea. Aceasta are proprietatea de a retine solul, in timp ce permite apei in exces sa se scurga.
Umple ghiveciul pana la jumatate cu un amestec de pamant special pentru si pamant de flori (se gasesc in comert), in parti egale. Plaseaza bulbii (oricat de multi incap) cu radacinile in jos, chiar daca se ating intre ei. Introdu partea inferioara a ghiveciului intr-un lighean cu apa, pana ce absoarbe apa. Plaseaza apoi ghiveciul langa fereastra, pe o tava rezistenta la umezeala.
Perioada de inflorire: intre 6 si 8 saptamani. Dupa inflorire, poti pastra bulbii pana la primavara, cand ii pot planta afara. Ar trebui sa infloreasca anul viitor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu