vineri, 10 ianuarie 2014

Ce flori alegem pentru gradina?


Ce flori alegem pentru gradina?
O gradina de flori este o adevarata incantare pentru simturi, iar parfumul imbatator si delicat iti inveseleste sufletul in fiecare dimineata.
Florile de gradina sunt excelente pentru un buchet proaspat si tot ele iti coloreaza peluza sau veranda. Pentru a sti ce plante ar trebui sa alegi pentru gradina, este necesar sa afli mai multe lucruri despre florile anuale si perene.

Invatand mai mult despre nevoile lor zilnice - lumina, apa, sol etc., dar si despre cel mai potrivit moment pentru plantarea lor, vei sti care sunt conditiile pe care trebuie sa le ofere gradina ta si ce tip de flori poti cultiva in spatiul pe care il ai la dispozitie.
A. plantele anuale

1. Tine cont de faptul ca plantele anuale au activitate sezoniera - cresc, infloresc, fac seminte si apoi mor in acelasi sezon, de regula din primavara pana in toamna. In zonele cu ierni usoare, unele plante anuale cresc si infloresc in timpul iernii.

Prezente obisnuite in gradini sunt petuniile, galbenelele si carciumaresele. In general, plantele anuale isi merita banii si reprezinta o achizitie excelenta pentru gradina ta, dar, chiar si in aceste conditii, au nevoie de inlocuire sezoniera.

2. Alege plante anuale caracteristice sezonului rece si nu numai, cum ar fi panselutele sau macul, pentru amenajari de primavara sau de toamna (in zonele cu o clima blanda sau cu temperaturi suportabile, si iarna este un anotimp adecvat pentru aceste flori).

3. Pentru a avea o gradina inflorita de la sfarsitul primaverii pana toamna, poti cultiva cu incredere fori anuale specifice anotimpului cald, cum ar fi galbenelele si sporul casei (Impatiens). Desi acestea din urma sunt plante perene, multe Impatiens sunt cultivate adesea, din comoditate, ca si plantele anuale.

4. Cumpara seminte de flori din florarii sau din magazinele de profil, achizitioneaza butasi si rasaduri.

Este o modalitate mai ieftina sa iti amenajezi gradina plantand tu insati semintele, dar va dura mai mult timp pana cand te vei putea bucura de spatiul tau verde si de flori.
In plus, munca depusa va fi considerabil mai mare, deoarece plantele vor avea nevoie de ingrijire atenta pana in momentul in care vor ajunge la maturitate.

Unele plante anuale se dezvolta mai bine, mai armonios si mai repede daca sunt plantate, ca seminte, direct in sol. In cazul altora, cum ar fi begoniile si petuniile, vei avea de asteptat o perioada descurajant de lunga de timp pentru a vedea cum, dintr-o samanata mica, a rodit o planta frumoasa si sanatoasa.

Pentru inceput, poti cultiva rasadurile in interiorul casei sau in jardiniere, pana in momentul in care florile vor putea fi plantate in gradina.
Este o modalitate ieftina si satisfacatoare pentru a-ti asigura apoi "popularea" coltului verde. Ustensilele de gradinarit si informatiile de care ai nevoie pentru plantarea semintelor se pot gasi in centrele specializate si in florarii.

5. Asigura plantelor necesarul de lumina si umbra. Majoritatea florilor anuale prefera lumina soarelui.
Putine sunt cele care rezista mai bine la umbra si, dintre acestea, mentionam begonia si sporul casei.

6. Rasadurile cumparate trebuie sa fie atent alese si perfect sanatoase. Verifica acest lucru inainte de achizitionarea lor. Examineaza-le frunzele - daca sunt verzi, sanatoase si exista un ritm de crestere vizibil, atunci viitoarele plante mature au sanse sa fie sanatoase. Evita rasadurile cu foarte multe frunze ingalbenite.

In general, este preferabil sa alegi plante inflorite si evita-le pe cele care au radacini maronii, ale caror varfuri ies prin partea inferioara a vasului.
B. plantele perene

1. In cazul in care iti doresti ca plantele din gradina sa traiasca mai multi ani, atunci alegerea perfecta o reprezinta plantele perene. In timpul iernii, doar radacina plantelor ramane vie, iar acestea reapar primavara - din radacina rezistenta se dezvolta in fiecare primavara o noua tulpina. In zonele cu o clima blanda, unele plante perene raman verzi pe tot parcursul anului.

2. Poti cumpara astfel de flori de-a lungul intregului an, in special din florarii, unde se vand in ghivece de mici dimensiuni. Cultivarea semintelor acestui tip de flori necesita timp, iar unele seminte germineaza doar datorita unor ingrijiri speciale - este un proces indelungat si destul de meticulos.

La sfarsitul toamnei, iarna si la inceputul primaverii, multe flori perene, cum ar fi brumarelele - planta cunoscuta si sub numele de scanteiuta (o planta erbacee ornamentala, cultivata pentru florile sale roz sau rosii-violet, viu colorate si cu miros placut) - nu cresc la suprafata solului, astfel incat este ca si cum ai cumpara un ghiveci plin doar cu pamant.

3. Plantarea florilor perene, in mare majoritate, trebuie sa se realizeze la inceputul primaverii sau al toamnei. Cu cat aceasta operatiune se petrece mai devreme, la inceputul sezonului, cu atat vasul in care vei cumpara florile va fi mai mic, iar acestea, implicit, nu vor fi foarte scumpe.

Plantele perene in ghivece de 10 cm inaltime pot parea mici, insa sunt mai usor de cultivat decat plantele mari sau mature si au mai multe sanse sa se adapteze rapid la noul mediu.

4. Centrele specializate sau florariile este posibil sa iti ofere o varietate limitata de plante si, tocmai de aceea, este important sa cauti si alte surse pentru achizitionarea florilor - cum ar fi cataloagele. Printre specialitati se numara crinul galben sau portocaliu, muscata si salvia.

5. Plantele cumparate trebuie sa aiba o stare buna de sanatate, iar semnele acesteia sunt: frunze verzi, sanatoase, recent aparute, fie la suprafata solului, fie pe tulpina. Ca si in cazul plantelor anuale, este de preferat sa eviti achizitionarea unor plante cu frunze ingalbenite, moi sau fixate in pamant.

6. Daca te intereseaza foarte mult culoarea sau vrei sa te asiguri de nuanta florilor plantei, este indicat sa cumperi plante deja inflorite.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu