miercuri, 15 ianuarie 2014



Arbusti agatatori

Plantele agatatoare pot fi utilizate in vederea amenajarii placute a unui spatiu restrans, pentru realizarea unui cadru intim protejat de vecinatate. Ele sunt destinate să împodobească cu frunzele, florile şi portul lor, parţial sau în totalitate ziduri, garduri, coloane, trunchiuri de copaci. Prin folosirea acestor liane se pot obţine efecte cu o mare valoare decorativă, construind nişte grădini feerice.

  • Trandafirii agatatori
Trandafirii cataratori sunt arbusti ce apartin familiei Rosaceae, caracterizati prin tulpinile lor semilemnoase, cu multe vlastare, ramificate si spinoase. Ei infloresc in diferite nuante de roz, alb, galben si lila. Florile mici ale acestei plante agatatoare apar in buchete bogate la sfarsitul lunii iulie si infrumuseteaza orice spatiu. Fructele specifice trandafirilor sunt mici si rosii, asemanatoare maceselor. Avantajul acestui trandafir este acela ca se dezvolta destul de rapid. Dezavantajul ar fi ca, anual trebuie sa-l cureti de crengutele uscate.


  • Clematis (Clematitele)

Clematis face parte din familia Ranunculaceae, fiind o floare ce ajunge pana 10 metri inaltime. Acest arbust catarator are numeroase culori si dimensiuni, florile sale infloresc la sfarsitul primaverii si, de foarte multe ori, si toamna, pana la caderea primului inghet.


  • Tecoma (Trambita)

Tecoma face parte din familia Bignoniaceae, 12 specii fiind de origine americana, in vreme ce alte doua provin din Africa. Aceasta planta preferă solurile fertile, scăldate de lumină. Ea are numeroase flori rosii, portocalii sau galbene, in forma de trompeta si nu este deloc pretentioasa. Este toleranta cu seceta si vanturile, si creste pana la 13 metri, putand fi expusa atat in plin soare, cat si in locuri partial umbrite.



  • Lonicera caprifolium (Mana Maicii Domnului)

Mana Maicii Domnului este, de departe, cea mai cunoscuta si mai parfumata planta cataratoare. Lonicera Japonica creste atat in zonele umbrite, cat si in cele expuse luminii directe. Florile sale pot fi albe sau galbene. Este o liana viguroasă, puternic volubilă, care infloreşte în lunile iunie-iulie.


Arbusti pitici



  • Thuja Aurea Nana




Arbust mereu verde, Thuja Aurea Nana este un conifer cu port pitic, foarte compact, forma rotunjita, aproape sferica, cu frunzis de culoare galben auriu primavara, si de un bronz stralucitor iarna. Este un arbust care creste lent, putand atinge la maturitate diametrul de 2 metri. Iubeste caldura, rezista la temperaturi scazute, dar nu la geruri extreme. Poate fi plantat ca exemplar solitar sau in grupuri. Este ideal pentru gradini mici, sau in vase, pentru decorarea teraselor.


  • Cytisus hirsutus
Cytisus hirsutus este un arbust scund, cu inaltimi pana la 60 cm, tulpini culcate si ramuri erecte. Lujerii anuali sunt acoperiti cu peri hirsuti, densi, asa incat scoarta nu este vizibila. Frunzele au  trei foliole, obovate sau eliptice, de 1.5-2 cm, pe dos sunt matasos paroase, pe fata cu peri dispersi. Florile galbene-limonii, sunt asezate cate 5-6, pe lujerii scurti din partea superioara a tulpinii, cu aspectul unui racem foliat, lung de 20-40 cm.
Fructele sunt pastai  de 2.5-3 cm, acoperite cu peri lanosi si densi.


  • Hydrangea arborescens


Este un arbust dens, cu frunze cazatoare, de culoarea verde-deschis. Atinge inaltimea si latimea de 2.5 m. Florile sale albe-crem sunt rotunjite sau aplatizate. Planta se dezvoltă bine la semiumbră, în sol fertil, mediu-umed, dar nu este sensibilă nici la solul calcaros. Se planteaza in zone insorite sau partial-umbrite, cu soluri fertile, permeabile.

  • Mahonia aquifolium

Este un arbust cu frunzele vesnic verzi, ce poate atinge la maturitate o inaltime de 1-2 m. Are o crestere erecta, si formeaza o tufa larga de 1-1.5 m. Frunzele de un verde lucios, devin toamna un rosu purpuriu. Florile sunt de culoare galben-auriu, mici si usor parfumate. Fructele acestui arbust sunt mici si albastrui. Acest arbust prefera solurile obisnuite, nu suporta solurile calcaroase si rezista bine la ger.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu