luni, 20 ianuarie 2014

7 plante pentru cele mai frumoase gradini verticale

Iti plac florile, dar nu ai suficient spatiu pentru o gradina mare, asa cum ai visat? Locuiesti la bloc si ai doar o terasa ingusta unde sa cresti flori? Nu-i nimic, exista suficiente variante si plante minunate, care sa te ajute sa iti impodobesti locuinta.

Cele mai multe flori nu au nevoie de o ingrijire deosebita, rezistand cu succes si in locuri fara prea mult soare sau fara prea mult pamant. Iata 7 dintre cele mai potrivite plante pentru gradini verticale:


1. Geranium si hibrizii sai

Este o planta cu flori roz si rosii minunate, iar frunzele au o densitate mare, astfel incat vor acoperi cu succes un perete intreg.



2. Ferigile

Nu sunt deloc pretentioase, asa ca le poti creste si intr-un loc mai umbros. Frunzele mari, robuste, se impletesc frumos, astfel incat iti creeaza senzatia unei gradini secrete chiar pe terasa ta.



3. Bromeliadele

Din aceasta familie fac parte mai multe plante, precum  guzmania, billbergia si aechmea. Au nevoie de foarte putin pamant pentru a creste, au flori frumos colorate si, mai ales, rezistente, frunze dese, decorative, fiind ideale pentru un a acoperi un perete.



4. Begonia

Ai impresia ca begoniile sunt niste flori fragile, care nu rezista decat in ghivece bine protejate? Te inseli. Florile frumos colorate si ramificatiile dese ale frunzelor le fac perfecte pentru o gradina verticala intr-o zona umeda.



5. Hosta

Vara are niste flori frumoase, albe, care sparg frunzisul des. In restul perioadei calde, frunzele cu un aspect decorativ deosebit rezista cu succes si in locuri umbroase, racoroase. Iarna insa planta moare.



6. Hoya

O planta agatatoare potrivita pentru interior, dar si exterior, cu flori albe sau roz cu aspect cerat. Frunzele au un aspect lucios si sunt rezistente.





7. Crinul de piatra

O planta originara din Australia, care creste in locuri umbroase, printre pietre si trunchiuri de copaci. Are un colorit dramatic primavara, dar aduce frumusete oricarei gradini si in timpul anului.


Ponturi utile pentru realizarea unei gradini verticale

Daca spatiul prea mic din jurul casei nu iti permite amenajarea unei gradini in care sa cultivi legume, plante aromatice sau florile preferate, poti alege o solutie simpla si la indemana: gradina vericala. Iata cum poti sadi patrunjel, rozmarin sau marar chiar daca nu beneficiezi de spatiu exterior din belsug!


1. Amenajeaza un perete pentru o gradina verticala

Pentru realizarea gradinii vericale, este recomandat sa amenajezi un spatiu special. In acest sens, poti alege unul dintre peretii casei sau chiar o portiune din gard. Este important ca zona aleasa sa se bucure de soare, insa nu in exces.

Pentru amenajarea acestui spatiu este nevoie de realizarea unui suport din fier forjat pe care sa il prinzi de suprafata peretelui sau a gardului. Pentru ca gradina sa capete un aspect inedit, poti colora suportul in nuante diferite: cu cat este mai colorat, cu atat va atrage mai tare atentia!


2. Alege ghivece potrivite pentru o gradina verticala

Dupa instalarea suportului, urmatorul pas il reprezinta alegerea ghivecelor potrivite. Asadar, este indicat ca marimea ghiveciului sa fie aleasa in functie de tipul de planta pe care il sadesti. Cele care se dezvolta mai rapid si cresc in inaltime au nevoie de suporturi mai mari.

De asemenea, in momentul in care aranjezi ghivecele pe suport, este important sa lasi spatiu suficient intre ele, cat sa le permita sa se dezvolte corespunzator, fara impedimente.


3. Ofera lumina necesara plantelor pentru o gradina verticala

Majoritatea plantelor are nevoie de lumina, iar in cazul in care lumina naturala de la soare nu este suficienta, este recomandat sa le ajuti. In acest sens, poti opta pentru instalarea unui panou cu leduri deasupra suportului pentru gradina vericala.

Astfel, poti construi un acoperis pentru plante, care la va proteja impotriva conditiilor meteo nefavorabile, dar le va oferi si lumina de care au nevoie pentru a se mentine viguroase, multumita ledurilor aplicate pe suprafata interioara a acestuia.


Cum amenajezi o gradina verticala de legume

O gradina verticala nu este doar o gaselnita cu aspect inedit, ci si o idee excelenta de a economisi spatiu sau de a cultiva legume atunci cand nu dispui de o suprafata generoasa. Ce trebuie sa stii pentru a amenaja cu succes o gradina verticala de legume, afla in continuare!
O gradina de legume, organizata pe verticala, nu este deloc dificil de amenajat. O organizare de acest tip poate fi chiar ingenioasa, implicand inserarea plantelor in ghivece de diferite tipuri, marimi si forme, pentru a obtine un efect estetic.
Te intrebi care sunt avantajele amenajarii unei gradini de legume pe verticala? Iata doar cateva care te vor convinge:

  • Gradina verticala te ajuta sa economisesti spatiu pretios atunci cand nu dispui de o suprafata mare in jurul casei.
  • Legumele cultivate pe verticala sunt mai usor de cules, accesul la plante fiind facilitat de organizarea temeinica.
  • O gradina verticala beneficiaza de o mai buna circulatie a aerului in jurul legumelor, fenomen care contribuie la dezvoltarea unor plante sanatoase.
  • Plantele dintr-o gradina verticala nu au contact direct cu solul gradinii, fapt care le poate proteja de bolile care iau nastere in pamant, cat si de daunatorii care se tarasc.

Atentie la cantitatea de lumina

Unul dintre aspectele de care va trebui sa tii cont la amenajarea gradinii verticale de legume este cantitatea de lumina de care vor beneficia plantele tale.
Intr-un spatiu intunecos, care nu primeste o cantitate generoasa de lumina naturala, poti planta legume precum salata, varza si alte plante cu frunze verde-inchis. In schimb, intr-o zona bine luminata, vei putea alege sa plantezi legumele tale preferate, de la rosii la dovlecei.

Alegerea recipientelor pentru legume

De regula, orice fel de container poate servi drept suport pentru legumele dintr-o gradina organizata pe verticala. Prin urmare, nu te opri strict asupra ghivecelor clasice: apeleaza cu incredere la obiecte inedite, gasite in pod (galeti si cani de metal etc.). Nu uita sa alegi, insa, doar obiecte care permit scurgerea apei (sau nu ezita sa le gauresti pentru o buna drenare a apei).

Rafturi pentru gradina verticala

O gradina verticala de legume poate fi amenajata apeland la o serie de rafturi, fixate pe intreg spatiul de care dispui. O sugestie ar putea fi pozitionarea rafturilor in asa fel incat legumele din ghivece, indiferent de inaltimea la care se afla, sa beneficieze de aceeasi cantitate de lumina simultan.

Ghivece suspendate in gradina verticala

Din gradina ta verticala de legume ar putea face parte si ghivecele suspendate, in functie de spatiul in care ai hotarat amplasarea acesteia. Cele mai indicate legume pentru vasele de acest tip sunt acelea care au tendinta sa "curga" (cum ar fi cartoful dulce). Alte legume care fac fata cu brio plasarii in ghivece suspendate sunt rosiile cherry si ardeii grasi.

Legume pentru o gradina verticala

Iata si cateva legume recomandate pentru o gradina amenajata pe verticala:
- castravete, rosii, mazare, fasole, dovlecel (plante cataratoare)
- ardei grasi
- ridichi
- ceapa
- vinete
- cartofi, cartofi dulci

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu