marți, 28 ianuarie 2014

7 moduri prin care gradina ta prinde viata iarna

Iarna, gradina poate parea statica, lipsita de viata. Cu toate acestea, exista multe modalitati de a o anima, de la arhitectura, pana la arbusti infloriti si pasari.
Descopera 8 moduri prin care gradina ta prinde viata iarna:

1 Arhitectura gradinii

Zapada care se depune iarna pe obiectele din gradina creeaza forme interesante. Arhitectura gradinii joaca un rol esential in acest sens. In ceea ce priveste arhitectura, poate fi vorba despre statui, garduri, porti, bolte, pietre decorative, copaci, urne etc. Lasa zapada sa se depuna in locurile in care nu umbli, cum sunt gardurile si statuile. Stratul de zapada creeaza siluete deosebite, care contribuie la designul gradinii de iarna.

2 Arbusti decorativi de iarna

Arbustii decorativi de iarna precum Cornus mas sau Erica carnea sunt plante potrivite pentru decorul gradinii de iarna. Chiar daca unii pot fi lipsiti de frunze, acesti arbusti infloresc iarna si fac fructe. Florile delicate adauga o pata de culoare in gradina, iar fructele hranesc pasarile.

3 Iarba ornamentala

Alte plante frumoase iarna sunt ierburile ornamentale. Mari, crescute sub forma de cascada, ierburile ornamentale au un aspect deosebit de atractiv sub stratul de zapada.

4 Legume de iarna

Cea mai buna metoda de a trezi la viata gradina este sa o faci sa fie din nou productiva. O gradina unde cresc plante este o gradina vie, atractiva, in special in sezonul rece cand peisajul este de obicei anost. Cultiva plante precum ceapa, praz sau usturoi, care rezista bine la temperaturi scazute. Alte plante comestibile care pot fi cultivate iarna sunt plantele aromatice precum patrunjelul, oregano, cimbrul, asmatuiul.

5 Pasarile din gradina de iarna

Ajuta gradina sa prinda viata atragand in ea pasarile salbatice. Construieste adaposturi pentru pasari si prinde in locuri ferite de vant si de alte animale, adapatoare si hranitoare. Schimba regulat mancarea si apa pentru ca pasarile sa fie motivate sa se intoarca.

6 Recipiente pentru plante

Plantele care pot fi crescute in ghivece, afara, precum ierburile ornamentale, le poti tine in recipiente mari, vopsite in culori vii. In acest fel obtii o pata de culoare pe fondul alb al zapezii. In plus, ghivecele colorate se potrivesc in orice sezon.

7 Decoratiuni de sarbatori

Cea mai simpla modalitate de a readuce la viata gradina de iarna este sa o impodobesti de sarbatori. Creeaza din flori uscate, fructe si crengi de brad coronite cu care sa impodobesti poarta.
Prinde in copacii din gradina felinare din fier forjat si sticla cu lumanari sau asaza felinarele de-a lungul aleilor. Foloseste nuci, conuri de brad si ghirlande naturale pentru a impodobi gradina. Alege un brad mai mare sau cativa brazi mici pentru a-i impodobi de sarbatori.
Tot de sarbatori poti instala in gradina o miniatura a scenei Nasterii Domnului.
Construieste aranjamente vegetale in ghivece pentru pervazul ferestrei, in exterior. Foloseste muschi, flori uscate, crengi de brad, dar si decoratiuni cu aspect natural cum este ghemul din nuiele.


Activitati in gradina in luna ianuarie

Chiar daca este o luna de iarna, una dintre cele mai geroase ale sezonului rece, ianuarie iti permite realizarea unor activitati in gradina , adaptate temperaturilor de afara. Descopera, asadar, cateva dintre activitatile pe care le poti duce si tu la bun sfarsit in gradina in luna ianuarie!
1 Cultivarea unor plante noi
In pofida faptului ca afara este destul de frig, solul din gradina permite plasarea unor plante in aceasta perioada. De pilda, acum ai putea planta gardul viu pe care ti-l doresti de mult timp sau chiar arbusti si copaci. Nu ar strica, de asemenea, sa inlaturi vechile tufe de trandafiri si sa le inlocuiesti cu unele noi. Caldura care se pastreaza inca in interiorul solului va permite dezvoltarea radacinilor, prin urmare acum este momentul oportun pentru plasarea noilor plante, inainte ca zapezile si gerul ascutit sa isi faca aparitia, iar solul sa inghete.
Printre altele, acum este momentul sa plantezi camelii, azalee , confiere, arbusti, trandafiri, rhododendroni si diferiti copaci. Inainte de a te apuca de plantare, insa, nu ezita sa ceri sfatul unui expert pentru a fi sigur ca ai optat pentru plantele potrivite pentru gradina ta.
2 Taierea merilor si a perilor
In aceasta perioada a anului, merii si perii se afla intr-o stare latenta, prin urmare acum ai putea realiza cateva ajustari ale crengilor. Redu dimensiunea noilor ramuri si nu uita nici sa scurtezi crengile intortocheate, care afecteaza dezvoltarea altora. La ce servesc aceste actiuni? Printre altele, vor permite accesul unei cantitati mai mari de lumina, dar si o circulatie mai buna a aerului printre copaci.
La finalul procedurii, ai putea sa aplici un insecticid , astfel incat sa ucizi eventualele oua de insecte care s-ar putea afla deja pe suprafata pomilor.
3 Ingrijirea clematidei
In cazul in care ai in gradina o clematida (Clematis) care infloreste la finele verii, ai putea sa ii ajustezi si acesteia dimensiunile. Pentru a obtine o clematida mica, redu-i dimensiunile pana la circa 30 cm deasupra solului.
4 Hraneste bordurile
Bordurile naturale din gradina au nevoie si ele de ingrijire si hrana, iar aceasta poate veni sub forma unui mulci. Ai putea folosi compost sau ingrasamant natural (balegar) bine putrezit. Indiferent, insa, cu ce alegi sa iti hranesti bordurile naturale, asigura-te ca aplici un strat gros de cel putin 5 cm. Astfel, substantele nutritive vor patrude in sol si, apoi, vor hrani viitoarele plante. De asemenea, ingrasamantul ar putea sa creasca si temperatura solului, fenomen care protejeaza radacinile plantelor pe timp de iarna.
Iata si alte activitati pe care le poti realiza in gradina in luna ianuarie:

  • ingrijrea peluzei;
  • plasarea Craciunitei intr-o zona bine luminata, racoroasa, cu o umiditate ridicata;
  • intocmirea planului de bataie pentru activitatile de plantare din primavara si comandarea celor necesare;
  • organizarea, curatarea si ascutirea uneltelor pe care le vei folosi frecvent in gradina in urmatoarea perioada.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu