vineri, 20 decembrie 2013

Plante de apartament rezistente la intuneric


In natura, plantele nu cresc in mod hazardant, la intamplare, dezvoltarea lor este determinata de cerintele acestora fata de factorii externi si de gradul lor de adaptare la conditiile mediului inconjurator. Daca in mediul lor natural plantele se descurca singure, cele in ghiveci depind de noi pentru a avea parte de toate conditiile necesare dezvoltarii.
Orice gradinar amator stie ca plantele au nevoie de doua lucruri pentru a supravietui: lumina soarelui si apa. Fiecare specie are nevoie de o anumita cantitate de apa si de un anumit numar de ore de expunere la lumina. Durata de viata a plantelor este legata de cantitatea de lumina receptionata.
Cum nu toti dispunem de spatii suficient luminate in mod natural, si cum pe timpul iernii zilele sunt mai scurte, plantele vor avea de suferit. Chiar daca casa ta ofera doar conditii de lumina scazuta (fie ferestrele sunt prea mici sau prea putine, fie vegetatia de afara sau cladirile inalte impiedica lumina naturala sa patrunda inauntru), exista unele plante de apartament care se pot dezvolta cu succes si in aceste conditii. Mai jos sunt prezentate cateva specii…care nu se tem de intuneric.
Una dintre cele mai rezistente plante, care are capacitatea de a se adapta la conditiile care sunt in detrimentul altor plante de interior, este Aglaonema. Denumita si “planta intunericului”, Aglaonema provine din Malaysia, din India tropicala si din Filipine, fiind o erbacee cu aspect de arbust mereu verde, fiind cultivata pentru frumusetea frunzelor sale. Cu toate ca aceasta planta se comporta foarte bine si la lumina puternica, si in lipsa acesteia, are totusi nevoie de caldura. Este indicat sa o amplasati intr-o camera incalzita, mai ales pe timp de iarna. Solul trebuie sa fie umed in timpul lunilor calde si mai uscat in sezonul rece.
O alta planta care poate tolera conditiile precare remarcabil de bine este Aspidistra, denumita si Planta de fier sau Pana cocosului. Se dezvolta foarte bine in locuri racoroase, umbrite, si este foarte sensibila la razele directe ale soarelui. Planta poate creste pana la 100 cm inaltime, este bogata in frunze de culoare verde inchis, lucioase, si are florile neparfumate, de culoare purpurie.
O planta usor de intretinut, dar si foarte frumoasa, cu frunze de culoare vrede inchis, lucioase, este Zamioculcas zamiifolia, cunoscuta si sub denumirea de planta ZZ. Este o planta perena, originara din Zanzibar si Tanzania, care este utilizata si in Europa ca planta decorativa de interior, datorita aspectului sau deosebit. Planta nu are nevoie de udari dese, ea are capacitatea de a stoca apa in tubercul, astfel, frunzele groase si carnoase isi pot pastra aspectul perioade lungi de timp. Prea multa apa va duce la ingalbenirea frunzelor si la putrezirea tuberculilor.
Sansevieria trifasciata, cunoscuta la noi sub denumirea "Limba soacrei", este una dintre cele mai clasice plante de apartament. Originara din Africa, planta poate creste pana la 60 de centimetri, are frunzele de culoare verde-inchis, cu dungi si desene galbui. Sansevieria trifasciata suporta foarte bine umiditatea obisnuita din camera, poate fi tinuta atat in lumina soarelui, cat si intr-un spatiu umbros.



Plante de interior usor de intretinut


Cele sase plante pe care vi le vom prezenta in continuare cresc aproape singure, fara sa necesite tratamente speciale. Cea mai mare problema pe care o veti intampina cand vine vorba de ingrijirea lor este sa va hotarati ce sa faceti cu puietii pe care ii produc. Toace cele sase plante pot fi crescute intr-o camera in care sa beneficieze de lumina indirecta si o temperatura de 12-24 grade Celsius.

Desigur, ca la toate plantele de interior si nu numai, exista intotdeauna riscul aparitiei insectelor daunatoare sau al bolilor; cei mai des intalniti daunatori sunt afidele, puricii plantelor, paianjenii rosii si musculite albe. Referitor la boli, cel mai probabil radacinile vor putrezi, daca udati planta prea mult, asa ca nu exagerati - dupa cum se vede, aceste plante sunt perfecte pentru acei uituci care uita sa isi ude plantele la timp.

Plante de interior usor de intretinut - Aspidistra elatior
Aspidistra elatior
Plante de interior usor de intretinut - craciunita
Craciunita
Plante de interior usor de intretinut - Dracaena marginata
Dracaena marginata

1. Aspidistra elatior - supranumita si planta de fier, si-a castigat renumele pentru ca poate creste bine in aproape orice conditii, chiar si afara, in umbra totala. De fapt, ea prefera lumina slaba, iar frunzele destul de lungi si ascutite se dezvolta in bulgari. Uneori infloreste si daca este tinuta in casa.

2. Schlumbergera sau Craciunita face parte din familia cactusilor; ea are flori rosii, albe sau roz (uneori si combinatii ale acestora), care se deschid la inceputul iernii. Se pare ca se dezvolta cel mai bine cand este lasata in pace si, desi infloreste abundent in lumina puternica, va face flori si daca este tinuta intr-o camera cu putina lumina. Ruperea varfurilor, dupa ce a inceput sa infloreasca, va duce la aparitia continua a bobocilor.

Craciunita poate fi fortata sa infloreasca in decembrie printr-o metoda foarte simpla: tineti-o in intuneric complet timp de 12 ore pe zi, incepand de la mijlocul lunii octombrie si pana cand incep sa ii apara bobocii. O metoda si mai simpla decat aceasta este sa tineti planta intr-o incapere cu temperatura scazuta (10-12 grade Celsius), incepand din luna noiembrie.

3. Dracaena marginata si Dracaena sanderian sunt plante care au retinut atentia pasionatilor de mult timp, fiind preferate ca plante de ghiveci. Ambele specii cresc cel mai bine in camere in care beneficiaza de lumina puternica, iar pamantul poate fi lasat sa se usuce complet intre udari. Chiar daca se ofileste, planta isi va reveni dupa ce va fi udata, desi marginile frunzelor vor fi maronii. Tolereaza chiar si lumina insuficienta.

Plante de interior usor de intretinut - Sanseveria
Sanseveria
Plante de interior usor de intretinut - Epipremnum
Epipremnum
Plante de interior usor de intretinut - Chlorophytum comosum
Chlorophytum comosum

4. Sanseveria are frunze lungi, ascutite si este o planta foarte usor de intretinut. Tolereaza foarte bine lumina scazuta si trebuie udata foarte rar, altfel radacina ii va putrezi. Iarna trebuie udata de numai 1-2 ori daca este tinuta in casa, in functie de gradul de umidtate din incapere. Speciile pestrite sunt un pic mai pretentioase si au nevoie de mai multa lumina.

5. Epipremnum este una din cele mai usoare plante de tinut, pentru ca este o planta curgatoare care parca nu se mai opreste din crescut. Ruperea varfurilor va face ca baza plantei sa fie mai ramificata, iar fiecare ramurica rupta, daca este pusa intr-un pahar cu apa, poate fi folosita pentru inmultirea plantei. Pamantul trebuie lasat sa se usuce intre udari, dar daca planta nu primeste apa pentru mult timp, in cele din urma frunzele se vor usca si vor cadea. Este o planta toleranta cand vine vorba de lumina, dezvoltandu-se bine chiar si daca este tinuta intr-o camera cu lumina artificiala.

6. Chlorophytum comosum, supranumita si planta paianjem creste de cele mai multe oriiin ghivece suspendate pe etajere. Radacinile cresc foarte mult si tind sa ocupe tot spatiul din ghiveci, astfel ca este nevoie sa ii schimbati vasul o data la cativa ani.

Alte plante usor de ingrijit, cu care merita sa va incercati indemanarea:
- violeta africana (Saintpaulia)
- aloe
- aglaonema commutatum
- croton (Codiaeum variegatum)
- dieffenbachia
- crassula
- chamaedorea elegans
- crinul pacii (Spathiphyllum)
- maranta- ficus elastica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu