marți, 17 decembrie 2013

Plante de interior




Abutilon

AbutilonPristolnic (hibrizi)

Proveniență: Brazilia
Familia: Malvaceae
Descrierea plantei: Arbust decorativ prin flori, cu frunze mari, verzi, în formă de inimă, cu pete albe sau galbene. Florile decorative, cu capetele plecate ca niște clopoței, pot fi albe, galbene, portocalii, purpurii, roz, sau roșu închis. Plantă producătoare de nectar. Poate crește la peste 2-3 m înălțime.
Utilizare: Arbust cu flori, pentru interior, seră, solariu sau exterior. Se potrivește foarte bine în camerele mari și în grădinile de iarnă.
Amplasare și lumină: Soare filtrat. Țineți planta în loc luminos, posibil și semiumbros, cald, vara în aer liber, protejat de vânt și ploaie, iarna la aer mai răcoros.
Interval de temperaturi: Cald, mai rece în timpul iernii. Nu tolerează temperaturi sub 5 grade Celsius
Udare: Udați din belșug de primăvara până toamna, mai rar în timpul iernii. Nu lăsați planta fără apă în timpul înfloririi pentru că își va pierde bobocii. În timpul vegetației se ține mereu umedă.
Îngrășământ: Aplicați un îngrășământ cu conținut scăzut de azot o dată pe săptămână, de primăvara până toamna. În restul anului nu trebuie hrănită.
Recomandări speciale: Planta are nevoie de tutore. În timpul iernii are nevoie de o perioadă de hibernare, când trebuie ținută într-un loc luminos și răcoros, la aproximativ 5-10 grade Celsius. Replantați anual la începutul primăverii. În aceeași perioadă, tăiați lăstarii mai lungi pentru a stimula îndesirea plantei.
Alte specii: A.megapotamicum este un arbust mai mic și mai stufos cu crengi fragile, curgătoare, ideal pentru ghivecele suspendate sau pentru suporturile în formă de cerc. Frunzele sunt în formă de inimă sau de săgeată, adesea cu pete verzi sau galbene. Florile sunt mai mici și au capetele plecate, iar caliciile lor colorate, mari, le fac să semene cu niște felinare.
Boli și dăunători: Afide, păianjeni roșii sau musculițele albe. O schimbare bruscă de temperatură poate provoca îngălbenirea și căderea frunzelor.
Înmulțire: Prin butași din tulpini fragede sau verzi, primăvara.



Acalypha wilkesianaCoada pisicii, Coada vulpii

Proveniență: Insulele Pacificului
Familia: Euphorbiaceae
Descrierea plantei: Datorită florilor, această plantă a primit acest nume de proveniență germană. Arbust rămuros cultivat pentru frunzele sale ovale extraordinar de frumoase, în nuanțe de roșu, arămiu, verde metalic sau galben-verzui. Florile apar în spice mici în partea superioară a plantei, dar nu au valoare ornamentală. Timpul de înflorire: din februarie până în octombrie.
Utilizare: Planta decorativă prin frunze, pentru interior sau pentru seră ori solariu.
Amplasare și lumină: Soare direct. Culoarea frunzelor va fi mai intensă dacă planta este ținută în soare direct.
Interval de temperaturi: Cald, până la rece; nu tolerează temperaturi sub 16 grade Celsius
Udare: Mențineți pământul umed, mai ales în timpul verii. Nu lăsați pământul să se usuce complet. Îi priește umiditatea mare a aerului.
Îngrășământ: Aplicați un îngrășământ cu conținut scăzut de azot o dată la două săptămâni, de primăvara până toamna. În restul anului nu trebuie hrănită.
Recomandări speciale: Replantați anual în timpul primăverii. În aceeași perioadă, tăiați lăstarii mai lungi pentru a stimula îndesirea plantei.
Alte specii: Există multe soiuri cu frunze în diferite culori. A. hispida are frunze mai mari și flori lungi până la 50 cm, iar A. hispaniolae are frunze mai mici și flori lungi de 10-15 cm.
Boli și dăunători: Păianjeni roșii, musculițe albe, molii, păduchi.
Înmulțire: În timpul primăverii, tăiați din partea superioară a tulpinei butași cu trei frunze.


Achimenes

Achimenes – Farfurie oblică

Proveniență: America Centrală și de Sud
Familia: Gesneriacee
Descrierea plantei: Se recomandă în special plante hibride cu multe specii minunate. Florile pot fi albe, galbene, roz, violete sau albastre, într-o singură culoare sau cu un punct mai deschis. Perioada de înflorire este din iulie până în septembrie. Crește în formă de tufă, înălțime 30-40 cm.
Utilizare: O plantă în culorii vii pentru spații luminoase
Amplasare și lumină: În loc luminos și călduros.
Interval de temperaturi: Cald, mai rece în timpul iernii. Nu tolerează temperaturi sub 5 grade Celsius
Udare: În timpul perioadei de vegetație se păstrează mereu umedă.
Îngrășământ: Din februarie până în august se pune îngrășământ săptămânal.
Recomandări speciale: După ce înflorește, se usucă tulpina. Recomandabil e să se taie și să se păstreze în loc rece și uscat peste iarnă, în ghiveci. În februarie se replantează în alt pământ.
Boli și dăunători: păduchi de frunze.


Aeschynanthus

AeschynanthusEschinantus (hibrizi)

Familia: Gesneriaceae
Descrierea plantei: Plantă curgătoare epifită (crește pe coajă de copac și mușchi de turbă) cu frunze suculente, lanceolate, de culoare verde închis. Florile curbate, tubulare, pot avea culoarea portocaliu aprins, roșu-carmin sau purpuriu închis, cu un stil proeminent de culoare albă.
Utilizare: Plantă curgătoare decorativă prin flori, pentru interior sau pentru seră ori solariu, în timpul vierii; ideală pentru ghivecele suspendate.
Amplasare și lumină: Soare filtrat până la umbră. Nu țineți planta în soare direct.
Interval de temperaturi: Cald, mai rece în timpul iernii. Nu tolerează temperaturi sub 10 grade Celsius
Udare: Udați regulat cu apă dedurizată, de primăvara până toamna, mai rar în timpul iernii. Planta tolerează o ușoară uscare a pământului. Nu lăsați apă pe frunze.
Îngrășământ: Aplicați un îngrășământ cu conținut scăzut de azot o dată pe săptămână, de primăvara până toamna. În restul anului nu trebuie hrănită.
Recomandări speciale:Planta necesită o perioadă de hibernare în timpul iernii, când trebuie ținută într-un loc luminos și răcoros, la aproximativ 12 grade Celsius. Udați mai puțin în această perioadă pentru a stimula înflorirea. Replantanți anual în timpul primăverii.
Alte specii: Soiul Caroline are frunze mai mici. Mona Lisa are frunze mai mari. Rubens este un arbust cu creștere dreaptă și flori de un portocaliu aprins. Specia A. marmoratus este o plantă curgătoare decorativă prin frunzele sale de culoare verde închis, pătate cu maro.
Boli și dăunători: Afide, păianjeni roșii.
Înmulțire: La începutul primăverii, prin butași din tulpini sau prin vârfuri de lăstari cu o pereche de frunze.

Allamanda cathartica

Allamanda cathartica - Alamanda

Proveniență: America de Sud
Familia: Apocynaceae
Descrierea plantei: Arbust cu flori mari, în formă de pâlnie, de un galben-auriu, și cu frunze verzi, ovale, cerate. Planta secretă o sevă lăptoasă.
Utilizare: Arbust cu flori, pentru interior, seră sau solariu. Vara poate fi ținut afară, dar numai într-un loc însorit, adăpostit.
Amplasare și lumină:Preferă soarele direct; tolerează soarele filtrat.
Interval de temperaturi: Cald, mai rece în timpul iernii. Nu tolerează temperaturi sub 15 grade Celsius
Udare: Udați din belșug de primăvara până toamna păstrând solul în permanență ud, mai rar în timpul iernii.Planta tolerează un pământ ușor uscat, dar în aceste caz florile vor fi mai mici.
Îngrășământ: Aplicați un îngrășământ cu conținut scăzut de azot o dată la două săptămâni, de primăvara până toamna. În restul anului nu trebuie hrănită.
Recomandări speciale: Toamna, după ce perioada  de înflorire s-a încheiat, arbustul poate fi tuns pentru a stimula o creștere compactă. Replantați anual la începutul primăverii.
Alte specii: Soiul Hendersonii face flori foarate mari. Silver Dwarf este un soi compact cu frunze verzi-argintii. Specia A. neriifolia are flori mai mici și frunze asemănătoare leandrului. A. blanchetti are flori roșii-purpurii.
Boli și dăunători: Afide, păduchi lânoși, musculițele albe, păduchi țestoși și păianjeni roșii.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu